DIARI D'AULA

dimecres, 25 d’abril del 2018

Cim d'Àligues - 4t


Els nens i les nenes de quart hem anat al Cim d’Àligues, a Sant Feliu de Codines al Vallès Oriental. És un centre especialitzat en aus rapinyaires. Hem començat l’activitat fent un itinerari pel bosc, acompanyats del nostre monitor. Per conèixer l’hàbitat de les rapinyaires que viuen en els boscos mediterranis. 

Durant l’itinerari, hem après que les rapinyaires tenen urpes en forma de ganxo per poder caçar les preses, agafar-les fort i que no s’escapin. També tenen el bec ganxut per poder estripar la carn i menjar-se-la. D’aus rapinyaires, n’hi ha de caçadores i de carronyeres, i les podem diferenciar mirant el cap, les aus carronyeres no tenen plomes al cap, i ens han explicat que això ho fan per higiene, per evitar malalties i la mort.

Després de l’itinerari hem anat a la zona de gàbies, on hem pogut veure les rapinyaires nocturnes i diürnes. I hem après que les nocturnes no fan gens de soroll al volar i en canvi, les diürnes sí. Hem vist moltes aus, com àligues, falcons, corbs, mussols, un secretari, un aufrany, ducs, milans negres, òlibes, i fins i tot un pollet de voltor de palmerar, i molts d’altres!  Aquí a la zona de gàbies hem après moltes coses interessants, com per exemple, que les òlibes poden fer fins a 17 sons diferents,  que no els hi agraden les visites i intenten fer-te fora si entres a la seva gàbia, els sons que fa el gran duc es poden sentir, si hi ha molt silenci fins a 4 km de distància. Les rapinyaires poden girar el cap fins a 270º! També ens va ensenyar l’egagròpila, són unes boletes de tamany d’una nou, que treuen les rapinyaires després de menjar,són les restes de ossos i pèls dels animals que s’han menjat. També hem conegut unes rapinyaires que els hi canvia el color de la cara quan s’espanten o l’aufrany, que té la cara de color taronja perquè li agrada molt menjar ous. I hem vist el falcó peregrí que pot arribar a volar a una velocitat de 400 km/h.

Després de les gàbies hem fet la part més maca de la sortida, hem anat a la zona de vol! Allà hem pogut veure els animals volar, menjar i caçar lliurement, ens volaven per damunt dels nostres caps, tan a prop que fins i tot ens tocaven amb les ales! Hem vist l’aufrany trencar i menjar ous! Al final de l’espectacle han sortit 25 milans a volar tots junts, ha sigut espectacular!


I ja per acabar la sortida, després de dinar i jugar una estona hem fet una gimcana on hem pogut posar en pràctica les coses que hem après al Cim d’Àligues, ho hem fet en petits grups ducs i àligues i a cada grup hi havia un capità i els altres que eren pollets.

Alumnes de 4t








0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada